Hamppurakentaminen ja sen jalostaminen | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Försökets teman

1228 visningar

Försöket är skapat 03.01.2019

Arto Rautevaara -> työnimeltä HEMPPU

Hamppurakentaminen ja sen jalostaminen

Miten purkaa Suomen rakennuskannassa muhiva homepommi. Hamppukomposiitti on homeitiöille huono paikka elää, kokeilemme sitä, miten jalostaa materiaali teolliseen käyttöön ja miten se toimii pohjolassa parhaiten.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Hamppukomposiitti on ekologinen ja miellyttävä rakennusmateriaali, millä on paljon hyviä ominaisuuksia, kuten palon kesto, homeitiöille huono kasvualusta, lämmön ja kosteuden tasapainoinen huoneilma. Periaatteessa hamppu on ollut Suomessa perinnemateriaali, mutta tässä muodossa se on uusi tapa rakentaa. Absorboi huoneilmaan emittoituneita VOC-päästöjä, Hampulla on rakennettu ympäri maapalloa menestyksekkäästi, Euroopasta, Pohjois-Amerikkaan, aina Austraaliaan. Käytännössä paikallaan valu onnistuu hyvin ja on todettu eri mantereilla toimivaksi, mutta kuivumisaika on pitkähkö. Manner Euroopassa tehdään harkkoja ja elementtejä, tosin nämä vaativat kokeiluja ja suunnittelua, että saadaan rakennusprosessi yksinkertaiseksi ja luotettavaksi. Käytännössä tässä on kaksi haastetta, tuoda Suomen markkinoille käytännössä uusi materiaali ja sen jalostusmuotojen kehittäminen. Yksi keskeinen haaste on saada materiaalit yli 90% Suomesta ja sidosaine on tässä merkittävässä roolissa. Harkot tarvitsevat muotin ja oikeat menettelytavat, tarkoitus on löytää menettelytapoja, miten valmistaa harkkoja mahdollisimman nopeasti ja siten, että laatu on hyvä. Haluamme myös oppia, mikä on paras sidosaineen suhde, jota voisimme itse käyttää, tämän laadun varmistamiseksi.

Miten kokeilu toteutetaan?

Testaamme eri sidosaineita, mitkä ovat jo hyväksi todettuja ja tutkimme, mikä yhdistelmä on paras. Kun tämä on saatu tehtyä, tutkimme ainesosat ja teemme oman blendin, mitä voimme käyttää saadaksemme meidän olosuhteisiin parhaan mahdollisen sidosaineen, käyttämällä kotimaisia raaka-aineita. Hankimme materiaaleja ja etsimme, mistä löydämme oikeanlaisia komponentteja. Teemme harkkoja ja analysoimme niitä kuivumisaikana ja sen jälkeen kun ne ovat kovettuneet valmiiksi. Kokeilu on koko kevät ja jatkuu osiltaan myös kesällä. Uskon kuitenkin, että tarvittavat tiedot raporttiin saadaan jo kokeiluaikana.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Arto: Yhteentuova elementti ja visio, kaupallinen osaaminen ja kontaktit Tero: Korjausrakentaminen ja myynti, sekä logistiikka osaaminen Pauli: Bioenergiayrittäjä ja rakennuspuolen ammattilainen, hyvät myyntitaidot ja kontaktit Manu: Tuotantolaitosten ja hallien suunnittelu, sekä rakentaminen, kontaktit maatalouteen Darja: Pitkän linjan hamppu- ja ekotalo tuntija, kattavat kontaktit ympäri Eurooppaa, niin yritys, kuin tutkimuspuolella. Kokeilun työnimi on Hemppu, tomivana yrityksenä on Terrabuild. Tulevan yrityksen nimi on HEMPACT Oy

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Muuta rahoitusta ei ollut, 5000€ alv. 0 kokeilun paikasta.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Me saimme hallin, vettä ja sähköä, sekä työkalut, mitä kokeiluun tarvittiin tällä erää, poislukien kosteusmittari, näitä pystymme myös jatkossa käyttämään. Toki meillä on myös kokemusta hamppurakentamisesta, mutta kokeilumielessä tehtävät ja testattavat elementit oli meille kaikille uutta.

Lärdomar av försöket

Saavuttiko kokeilu tavoitteensa?

Piiloagendalla olleet asiat ovat edeen todella hyvin. Olemme löytäneet kontakteja, joilla pystymme edesauttamaan näkyvyyttä hyvin, kävimme tapaamassa ympäristöministeriön Matti Kuittista ja Petri Heinoa ja he ottivat suurella mielenkiinnolla uuden materiaalin vastaan. Sparrauksissa, ainakin omaksi yllätykseksi, olen saanut hyödyllistä tietoa ja ne ovat herättäneet ajatuksia. Olemme saaneet testaukset hyvälle alulle, mikä on kokeilussa erittäin tärkeää, jotta saamme edistettyä tuotekehitystä. Itse kokeilu ei mennyt täydellisesti aivan loppuun ja toiveessa onkin, että voisimme jatkaa ja viedä eteenpäin kokeilua.

Mitä uutta tietoa kokeilulla saatiin?

Raaka-aineiden laatu on merkittävämmässä osassa lopputuloksen kanssa, mitä osasimme odottaa. Teollisen harkon valmistaminen vaatii paljon suunnittelua, mutta joitain ideoita saimme, mitä pystymme suoraan hyödyntämään teollistamisessa, vaikka teimme manuaalisesti. Hyvien raaka-ainetoimittajien löytäminen ei ollut ihan niin yksiselitteistä, mitä uskoin. Jo hakemusaikana on hyvä olla toimintasuunnitelma valmiina, mitä tullaan tekemään. Ja vaikka on suunnitelma, niin on hyvä olla varasuunnitelma, jos vaikka sattuu pieniä muuttujia matkaan. On hyvä ottaa huomioon, että rahoitus ei tule heti ja on hyvä valmistautua siten, että tietää, mistä saa tilattua materiaaleja, etukäteen ennen kuin ne pitää maksaa. On myös hyvä tehdä aikataulu, mitä voi käyttää punaisena lankana, kun tekee kokeilua.

Miten aiot viedä kokeilua tai sen tuloksia eteenpäin?

Kokeilun päätyttyä toivomme pääsevämme jatkokierrokselle. Tällöin on tarkoitus rakentaa vaihotlavalle siirrettävä työmaakoppi ja Suomalainen sauna Painovoima Ry.n kanssa, itseasiassa 2 erilaista saunaa. Siitä huolimatta, vaikka emme saisi isoa rahoitusta, niin on mahdollista edistää teollistumista suunnittelemalla huolellisesti, että mitä kaikkea se vaatii. Tiimijäsenen Paulin hyvä ystävä suunnittelee työkseen erilaisia siirtimiä ja teollisia linjoja, voimme hyödyntää tätä voimavaraa ja alkaa valmistautumaan rakentamalla prototyyppiä harkkolinjan valmistamiseksi. Toki tämäkin tarvitsee investointeja, mutta Pauli ja Manu ovat erinomaisia rakentajia ja voimme hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Jos saamme riittävästi rahoitusta, niin rakennamme teollisen tuotantolaitoksen, sitä ennen käymme tutustumassa Euroopassa oleviin laitoksiin ja vähän ottamassa mallia, mahdollisesti osan osatoimituksista voimme myös saada sieltä, mitkä on jo hyviksi todettuja. Koska kokeilunpaikan kautta löytyi myös kontakti, Jalotus kenellä on tarkoitus järjestää kestävän rakentamisen asuntomessut, niin myös tänne voisimme rakentaa esimerkiksi toimistokopin ja jos ja kun rahoitus löytyy, niin hamppuasunto. Mielellään rivi- tai luhtitalo, koska näin saisi mahdollisimman moni homealtistunut / kemikaaliyliherkkä asunnon, tai vähintään tilapäisen majapaikan. Näin saamme talontuotannon alkuun, mikä on myös tärkeä, jotta liiketoiminta lähtee liikkeelle ja jotta voimme alkaa sijoittamaan tulevaisuuteen. Jatkamme materiaalien testausta kokeilujen jälkeen, mikä on sertifioinnille olennaista. Kokeilun paikka on ollut todella tärkeä askel, tämän prosessin alullepanijana. Nyt näyttää hyvältä sen osalta, että Jalotuksen kanssa pääsemme alkamaan ensimmäisen pienen projekti, ulkohuussin, mahdollisesti useampikin heidän projektia tukemaan, sekä suunnitelmissa oleva työmaatoimisto näillä näkymin rakennettaisiin heidän käyttöön. Mutta koska he ovat yleishyödyllinen yhdistys, heidän rahoituskuviot ovat myös pitkälti tukien ja sponsoreiden varassa, niin tähän projektiin olisi todella hyvä saada jatkorahoitus.

Vad har hänt under försökets gång?

21.05.2019

Kokeilu ei ole edennyt aivan lineaarisesti, kuten olisi voinut toivoa, mutta joiltain osilta se on edennyt myös yllättävän hyvin ja voinkin näin alkuun todeta, että olemme oikein hyvässä lähtöasetelmassa kokeilun paikain kakkosvaiheeseen.


Alkuun oli käytännössä vain minä ja serkkuni Tero. Heti alkuvaiheessa lähti mukaan Pauli ja Manu, joilla on tuoda mukanaan paljon kokemusta yritystoiminnasta, sekä rakentamisesta, vaikka hamppu olikin heille vieras elementti.

Ystäväni kautta saimme vielä vahvistuksena Darjan, jolla on pitkä kokemus hamppu ja ekorakentamisesta, sekä laaja kontaktiverkosto niin hamppuyrityspuolella, kuin tutkimuspuolella.


Darja on tässä ohessa lämmitellyt suhteita Kuopion yliopiston kanssa, missä ollaan todella kiinnostuneita hamppurakentamisen suhteen ja he ovat halukkaita tehdä tutkimuksia meidän kanssa ja kehittää tuotetta eteenpäin. Näin olemme askeleen lähempänä sertifiointeja ja puolueettomia tutkimuksia.


Tulemme olemaan yhteydessä vielä kuntiin, joissa suhtaudutaan myönteisesti erilaisiin ratkaisuihin, kuten hamppukomposiitin käyttäminen rakentamisessa.

Eikä pidä unohtaa, että materiaali ei ole vain hiilinegatiivinen ja immuuni homeelle, tämä luo myös työpaikkoja välillisesti kotimaisessa maataloudessa, koska tällä korvataan ulkomailta tuotavia materiaaleja.


Koska meillä ei ollut muuta rahoitusta, niin itse kokeilut materiaalilla hieman myöhästyi aikataulusta, mutta pääsimme kuitenkin alkuun ja turvauduimme suunnitelma beehen.

Eli etenemme muuten samalla tavoin ja teemme välitutkimuksia ja syksyllä jatkamme tarkempia tutkimuksia yliopiston kanssa harkkojen osalta, johon kuuluu:

  • Lujuus mittaukset
  • Eristävyys testaukset
  • Paloturvallisuus / kesto
  • VOC- päästömittaukset
  • Jos pystyy, niin lämmön sitoutuminen materiaaliin
  • Mahdollisesti hiilen määrän sitoutuminen materiaaliin, jolla pystytään todentamaan tarkasti, kuinka paljon hamppukomposiitti sitoo CO2 päästöjä
  • Mikrobikannat, ennen ja jälkeen rakentamisen


Kokeilun paikan kautta on tullut myös kontakteja, kuten Painovoima ry, joiden kanssa olemme päättäneet lähteä heidän todennäköisesti 2020 kesällä järjestettävään ekologiseen saunafestariin. Tällä pystymme kokeilemaan, kuinka hamppukomposiitti toimii ääriolosuhteissa. Puu kiuas on luvattu sydänkiukaalta, joka kehittänyt erittäin hyvän hyötysuhteen saunan puukiukaan.

Toinen projekti on Jalotus projektin sivuprojektina tuleva kestävän kehityksen rakennusmessut, missä me istuisimme kuin nenä päähän. Näille messuille osallistuaksemme, pitäisi kuitenkin vielä ottaa pari askelta, jotka tukisivat rahoituksen ja mahdollisesti sertifikaattien saamista.

Se mikä tässä on hyvä, niin alueen kaavoitusta ei olla vielä tehty, joten olemme hyvässä saumassa sen suhteen.


Sparrauksista olen kokenut saavani paljon hyötyä, päällimmäisenä pitch, vaikka se ei mennytkään yhtään edes sinne päin, mitä ajattelin, mutta se kuitenkin on kiteyttänyt tätä projektia todella hyvin.

Myös viestintä sparraus selvensi ainakin minulle, mihin suuntaan viestintää pitäisi viedä, eli sen alkaminen nettisivuilla ja instagrammi ensimmäisenä ovat ensiarvoisia.

Myös lakisparraus oli hyvä, sieltä sai pari kolme täysosumaa, mitä tulee ottaa huomioon, kun tekee sopimuksia.

Muutkin sparraukset ovat olleet hyviä, mutta nämä kolme jotenkin kosketti minua parhaiten.


Yksi tärkeä oppi on ollut myös se, että tämän materiaalin kanssa työskenteleminen on omalla tavalla melko hidasta ja ennen teollistamista ja sen tuomaa jatkuvaa prosessia, väliaika on käytettävä hyväksi ja kehitettävä muita liiketoiminnan osa-alueita, työstettävä kontakteja ja oltava valppaana ja luotava tiekartta, mihin suuntaan on menossa.

Se tässä on ollut hyvä, että juuri tuo tiekartta on muotoutunut, vaikka se on ollut mielessä, se on jalostunut ja alkanut ottaa niitä tärkeitä ensiaskeleita. -> Kontaktit ovat alkaneet muotoutua, olemme saaneet pään avattua tutkimuksiin ja paikan minne viedä ensituotteet.


Tämän lisäksi olen ollut yhteydessä ympäristöministeriön rakennuksista vastaaville henkilöille ja sain vielä ennen kokeilun loppua järjestettyä tapaamisen ja toivonkin, että täältä löytyy apuja tuleville hankkeille. Näistä kerron sitten lisää, kun asia etenee.

Kommentarer
Logga in och kommentera med eget namn
Göm kommentarer