Henkilö viipyy saunassa liian kauan | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Försökets teman

Sauna

578 visningar

Försöket är skapat 23.08.2018

Ilkka Mäkijärvi

Henkilö viipyy saunassa liian kauan

Ihmiset käyvät yksin saunassa, eikä heidän mahdollista kaatumistaan tai sairauskohtausta huomata ennenkin on liiian myöhäistä. Olisi kehitettävä automaattinen viestintä- ja seurantamenetelmä. Sen tulee olla huomaamaton ja soveltua muihinkin paikkoihin, jossa ihminen liikkuu yksinään.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Ihminen menee saunaan, tai vastaavaan paikkaan yksinään. Jos hän saa sairaskohtauksen tai kaatuu, ei hänen viipymistään huomata ennenkuin voi olla liian myöhäistä. On olemassa rannekkeita, mutta niitä ei kyetä painamaan tai ne jätetään pukuhuoneeseen. Miten liiketietoa saadaan ja voiko niistä tehdä tekoälyn avulla oppivan ohjelman. Tässä on myös monia erilaisia kulunvalvonnan sovelluskohteisiin saavutettavissa. Mahdollisesti yksittäisiä ideoita poimittavissa.

Miten kokeilu toteutetaan?

Ideana on seurata ihmisen liikkeitä saunassa, tai muualla ja oppia miten hän toimii. Jos hän sitten poikkeaa tavoistaan järjestelmä hälyttää sovitulla tavalla. Seuranta ei haittaa normaalia toimintaa mitenkään, eikä ihmisen sitä tarvitse kytkeä päälle erikseen. Ideaa testataan älymaton ja vastaanottimen kehitysprojektina. Älymaton ja vastaanottimen kehitysprojekti

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Elektroniikka ja tietokoneosaajat

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Ollaan idea-asteella

Vad har hänt under försökets gång?

27.08.2018

Kun ihminen etenee saunatiloihin hän liikkuu maton päällä. Ihmisellä on yleensä samat tavat ja hyvin samanlainen liikkumisnopeus hänen käydessään saunassa tai pesulla. Pukuhuoneessa oleva keskusyksikkö vastaanottaa liitetiedot ja tekoäly oppii kyseisen ihmisen tavat, viiveet matolta poistuttaessa jne. Mahdollisesti voi käyttää myös painoa.


Jos opitusta kulkujaksosta sitten poiketaan alkaa hälytysvaihe. Äänimerkki opastaa aluksi astumaan matolle. Jos tätä ei tapahdu, laite toimittaa ilmoituksen valvojalle. Esimerkiksi palvelutaloissa tämä onnistuu nopealla reaktioajalla. Tai laite voi laittaa viestin läheiselle ihmiselle, jonka kanssa seurannasta on sovittu.


Mattoa voi siirtää vaikkapa käytettäväksi asunnon WC-tiloissa, jolloin voidaan seurata liikkuuko ihminen ylipäänsä tai kuinka usein hän käy WC:ssä. Painon tunnistus voisi tässä vaiheessa tunnistaa onko ihminen keventynyt eli tarpeet suoritettu.

Kommentarer
Logga in och kommentera med eget namn
Göm kommentarer