-
Försökets teman
1600 visningar
Försöket är skapat 12.05.2018Tuula Löytty, Savant Simulators Oy (Joonatan Kuosa) ja Lahden kaupunki (Petri Honkanen)
Kaupunkiympäristön ylläpitoon ja huoltoon liittyvä SoMe-data antaa tietoa kansalaisten todellisuudesta ja kokemuksista. SoMe-dataa verrataan tekstin louhinnan menetelmin palvelun tuottajan tavoitteisiin. Louhinta nostaa esiin sekä onnistumiset että ristiriidat. https://kaupunkiaktivismi.wordpress.com/2017/03/02/some-data-kaupunkisuunnittelun-avuksi-tyopajassa-koottiin-suosituksia-kaupungeille/
Kansalaisyhteiskunta toimii yhä enemmän sosiaalisessa mediassa. Kansalaiset eli julkisten palveluiden asiakkaat kertovat kokemuksistaan ja saamastaan palveluista eri kanavissa, blogeissa ja alustoissa. Tämä on johtanut siihen, että palveluiden asiakkaiden kirjaamien arviointien ja arvostelujen määrä on valtava. Tämä ei-strukturoitu tieto antaa palvelun tarjoajille sekä mahdollisuuden että haasteen analysoida asiakkaiden palvelukokemuksia. Miten somesta saatava ei-strukturoitua dataa voidaan jalostaa tiedoksi? Miten asiakkaan odotukset ja kokemus kohtaavat vai kohtaavatko? Millainen kuilu on odotusten ja toteutuneen välillä? Miten asiakkaan ääni saadaan kuuluviin? Miten valtavasta tietomäärästä tehokkaasti ja automaattisesti voidaan louhia olennaista tietoa palveluprosessin kuilujen kaventamiseksi? Miten SoMe-tietoa käytetään hyväksi osana asiantuntijajärjestelmää? Miten SoMe-tiedon analysointi edistää päätöksentekoa ja kehittämistä? Miten ei-strukturoidusta tekstimuotoisesta datasta saadaan informaatiota? Miten tekstistä saadaan tunteita ja mielipiteitä eroteltua? Miten kansalaisten ääni (Voice of the Customer VOC) saadaan kuuluviin? Miten kaupunkiympäristön ylläpitoon ja hoitoon liittyvien prosessien laatua voidaan some-datan avulla analysoida? Miten palvelun laadun odotukset ja kokemukset kohtaavat? Miten SoMe-tietoa käytetään hyväksi osana asiantuntijajärjestelmää? Miten SoMe-tiedon analysointi edistää päätöksentekoa ja kehittämistä?
Some-datan analysoimiseksi hyödynnetään asenneanalyysia (Sentiment Analysis, Opinion Mining, Emotion AI), jota verrataan palvelun tuottajan asettamiin tavoitteisiin. Arviointi tapahtuu palvelun laadun viitekehyksessä. Asenneanalyysissä tunnistetaan ja analysoidaan palvelun asiakkaan subjektiivista informaatiota eli tunteita ja mielipiteitä. Tekniikkana voidaan hyödyntää esim. Natural Language Processing NLP, tekstin analysointia ja tietokonelinqvistiikkaa tai vaihtoehtoisesti neuroverkkoihin perustuvaa ratkaisua. KOKEILUN KOHDE: Kokeilualustan tarjoa Lahden kaupunki ja ala on kaupunkiympäristön ylläpito ja hoito. Kuntalaiset aktiivisesti antavat eri SoMe kanavissa palautetta esim. liikennesuunnittelusta, virkistysalueista, lumen poistamisesta. Lahden kaupungin kokeiluun antama SoMe-data on ei-strukturoitua tietoa. KOE1: Data kerääminen eri SoMe-kanavista esim. Twitter, e-Palaute, Facebook. Tapahtumamäärä on 300-600 kpl. KOE2: Tarkasteltavan palvelun ominaisuus-kuvaus KOE3: Avainsana hakemiston määrittäminen KOE4: Mielipidematriisin luominen KOE5: Palvelun laatukuilujen diagnoosin ja kuiluanalyysin tekeminen (sis. 3 alavaihetta) Syksy 2018
Tiimi, johon kuulu Lahden kaupungin edustaja, analyysin toteuttaja Savant Simulators Oy sekä koordinaattorina Tuula Löytty. Lisäksi tarvittaessa käytetään muita asiantuntijoita sekä Suomesta että ulkomailta.
5000 EUR, joka jakaantuu kahden toimijan (2/3 - Savant Simulators Oy ja 1/3 - koordinaattori Tuula Löytty) kesken ja kattaa kokeen kolme vaihetta: 1. Suunnittelu&Toteutus (80%), 2. Arviointi (10%), 3. Kokeen tulosten hyödyntäminen, tiedon jakaminen sekä kokeen tulosten skaalausmahdollisuuksen arviointi (10%). Kuluerinä ovat lähinnä työaika ja matkakulut.
Raaka-data on saatavissa Lahden kaupungin valituista SoMe:lähteistä. Kokeilussa käytetään Stanford CoreNLP – Natural language sovellusta tai vastaavaa.