-
Försökets teman
1547 visningar
Försöket är skapat 16.05.2018Tuula Löytty, Päijät-Hämeen LUMA-keskus Tiedeluokka SOLU (Noora Kivikko) ja Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys (Tapani Saimovaara)
Citizen Science on kansalaistiedettä, jota tavalliset kansalaiset toteuttavat harrastuksenaan ja usein yhteistyössä ammattimaisten tieteentekijöiden kanssa. Tyypillisesti kansalaistiede kohdistuu elinympäristöön ja luontoon. Tässä kokeilussa kansalaistieteen menetelmin testataan konenäön, hahmontunnistuksen sekä koneoppimisen mahdollisuuksia lintujen tunnistuksessa. Kokeilussa myös arvioidaan avustavan tekoälyratkaisun vaikutusta osallistujien, erityisesti nuorten, kiinnostukseen ja valmiuksiin jatkaa lintubongausta tai muuta luontoon liittyvää toimintaa.
Lintujen tunnistaminen ei ole helppoa. Miten konenäkö, hahmontunnistus ja koneoppiminen voisi helpottaa bongausharrastuksen aloittamista tai jatkamista? Luontosuhteen luomiseksi ja sen parantamiseksi luonnon ilmiöt on tunnistettava, ymmärrettävä ja on luotava kokemus siitä että osaa. Merkityksellisyys muodostuu tiedon ja taidon välityksellä. Miten tuetaan nuorten ja vanhempienkin luontosuhteen kehittymistä? Kokeilun tarkoituksena on KÄYTÄNNÖSSÄ kokeilla sekä konenäön (Machine Vision), hahmon tunnistuksen ( Pattern Recognition) että koneoppimisen (Machine Learning) sovellusta. Käyttäjien kokemukset ja näkemykset kerätään ja analysoidaan. Testissä arvioidaan sekä teknisesti järjestelmää että luontokokemuksen rakentumisen näkökulmasta. Kokeilun perusteella halutaan käyttäjien ideoita mihin muihin Kansalaistieteen alueisiin tekoälyn em. sovellusaluetta voitaisiin hyödyntää. Kokeilun aikana tunnistetaan muita olemassa olevia sovelluksia. Lisäksi arvioidaan kansalaistieteen roolia ja sijaa Suomessa.
Uusille harjoitteleville lintubongareille asennetaan älypuhelimen sovellus, joka voi tunnistaa yli 400 lintulajia käyttäen 70 miljoonan lintuvalokuvan tietokantaa hyväkseen. Kyse on ihmisen ja sovelluksen yhteistyöstä. Tunnistus voi tapahtua joko annettujen lähtötietojen perusteella tai älypuhelimen kameralla otetun kuvan perusteella. 1. Sovitaan yhteistyöstä ja kokeesta kolmen toimijan kanssa: koordinaattori, lintuasiantuntijat sekä taho joka edustaa kokeessa kansalaisia 2. Viestitään kokeilusta 3. Valitaan testiryhmä ja opastetaan käyttö 4. Toteutetaan testijakso ja siihen liittyvä käyttäjäkokemuksen kerääminen 5. Ideointi vastaaville sovelluksille ja reflektointi 6. Loppuraporointi ja tiedon levittäminen Kyseinen käytettävä sovellus: https://www.youtube.com/watch?time_continue=114&v=OkH11ZiIL9E Syksy 2018
Kokeiluun osallistuu Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen Tiedeluokka SOLU, joka tuo mukanaan yläkouluikäisiä nuoria ja heidän perheitään yhden luokan verran. Lintujen ja ornitologian asiantuntijana toimii Päijät-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys. Kokeilun koordinaattorina toimii Tuula Löytty, joka toimii yhteistyössä em. tahojen vastuuhenkilöiden kanssa, vastaa kokeilun suunnittelusta, kokeilun tulosten koostamisesta ja raportoinnista sekä yhteistyöstä sovelluksen toimittajan kanssa. http://www.lahdenyliopistokampus.fi/fi/paijat-hameen_luma-keskus/tiedeluokka_solu https://phly.fi/yhdistys/
5000 EUR, joka jakaantuu kolmen toimijan (1/3 - Päijät-Hämeen LUMA-keskus Tiedeluokka SOLU, 1/3 - Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ja 1/3 -Tuula Löytty) kesken ja kattaa kokeen neljä vaihetta: 1. Suunnittelu, 2. Toteutus, 3. Arviointi, 4. Kokeen tulosten hyödyntäminen ja tiedon jakaminen. Kuluerinä ovat lähinnä työaika ja matkakulut.
Sovellus ja sen käyttämä tietokanta on olemassa. Kokeeseen osallistuva yläkoulukäisten nuorten oppilasryhmä kuuluu Tiedeluokka Solun normaaliin toimintaan. Ryhmä valitaan yhteistyössä lähettävän yläkoulun kanssa ja tarvittavista tutkimusluvista sovitaan. Kokeessa käytetään Tiedeluokan Android -tabletteja.