-
Försökets teman
1151 visningar
Försöket är skapat 14.04.2020Iin kunta, Työtä luonnosta Iissä, ESR-hanke, jota rahoitti Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Iin kunta, Työtä luonnosta Iissä, ESR-hanke, jota rahoitti Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Kokeilulla haettiin ratkaisua kunnan pitkäaikaistyöttömyyden kasvuun. Hanketoiminnan kautta haluttiin vaikutuksia ihmisten terveyteen, työkykyyn ja osallisuuteen. Kokeilulla tuotiin yhteen kunnan toimijat, yhteisöt ja asukkaat. Toiminta lisäsi kaikkien mukana olleiden osaamista ja osallisuutta. http://rekry.ii.fi/luonnosta https://www.innokyla.fi/web/malli6337859/toimintamalli
Ongelma ratkaistaan aktivoimalla pitkäaikaistyöttömiä, ikääntyneitä ja nuoria uudelle polulle kohti toimijuutta, osallisuutta ja työllistymistä. Tämä tapahtuu tarjoamalla mielekästä palkkatukityötä, toteuttamalla asiakaskohtaisia ja räätälöityjä koulutuksia, antamalla työnantajakoulutusta yhdistyksille sekä tekemällä yhteistyötä yhdistysten ja kunnan kanssa työkohteista. Hankekokeilu saavutti tavoitteet ja sen aikana opittiin yhdessä toimimisesta yli sektorirajojen, toimijaverkostoja kehittyi ja työttömät lisäsivät osallisuutta, työkykyä ja osaamista. Hankkeen aikana luotiin toimivat välityömarkkinat Iin kunnan kyläverkostoon sekä verkostolle uusia työtehtäviä kunnostustöihin eri puolille kuntaa. Pitkäaikaistyöttömät saivat työtä, aktivoituivat ja saivat sosiaalisia kanssakäymistä yhteisössä. Työn myötä ihmiset kokivat aktiivisuuden, terveyden ja sosiaalisten suhteiden edistymistä. Yhdistyksille ja järjestöille muodostuu mahdollisuuksia toimia työnantajina, tehtyjen ylläpitosopimusten kautta kylissä jatkuu aktiivinen toiminta ja työ. Nyt kunnossa olevat, houkuttelevat ja turvalliset luontokohteet toimivat myös kunnan vetonaulana. Lisäksi kunnan sisäinen yhteistyö työllistymisasioiden hoidossa vahvistuu. Ongelma ratkaistaan aktivoimalla pitkäaikaistyöttömiä, ikääntyneitä ja nuoria uudelle polulle kohti toimijuutta, osallisuutta ja työllistymistä. Tämä tapahtuu tarjoamalla mielekästä palkkatukityötä, toteuttamalla asiakaskohtaisia ja räätälöityjä koulutuksia, antamalla työnantajakoulutusta yhdistyksille sekä tekemällä yhteistyötä yhdistysten ja kunnan kanssa työkohteista.
Hankekokeilu saavutti tavoitteet: sen aikana opittiin sektorirajojen ylittämistä, syntyi toimijaverkostoja ja työttömien osallisuus, työkyky ja osaaminen vahvistui. Kunnan kyläverkostoon luotiin välityömarkkinat ja verkostolle löytyi uusia työtehtäviä eri puolille kuntaa. Pitkäaikaistyöttömät saivat työtä, aktivoituivat ja sosiaalinen kanssakäyminen yhteisön sisällä voimistui. Kylissä jatkuu aktiivinen toiminta yhdistysten kanssa tehtyjen ylläpitosopimusten kautta. Kunnostetut luontokohteet toimivat myös kunnan vetonaulana. Lisäksi kunnan sisäinen yhteistyö työllistymisasioiden hoidossa vahvistuu.
Hyödyt ovat olleet osoitettavissa seuraavasti: a) 30 työllistetystä yli 10 työllistyi hankkeen jälkeen, b) suullisten palautteiden mukaan hyöty näkyi muun muassa kunnon parantumisessa, toiveikkuuteena, itsetunnon kohoamisena, tarpeellisuuden kokemuksena sekä sosiaalisuuden että osallisuuden lisääntymisenä, c) Kunnan ja kylien hyödyt näkyvät viihtyvyyden ja helposti käytettävien luontokohteiden parantumisena ympäristössä: kunnostetut laavut ja uimapaikat, rakennetut pitkospuut ja luontopolut, raivatut puistometsät ja laaditut opastetaulut, d) yhdistykset saivat valmiuksia työllistää ja toimia työnsuunnittelijoina ja ohjaajina, e) yhdistykset saivat kunnalta kolme kunnossapitosopimusta ja nämä aktivoivat ja työllistävät kyläläisiä.
Kaikissa kunnissa on tekemätöntä työtä, työtä vailla olevia ihmisiä ja kunnostusta vaativia kohteita. Osallisuutta voidaan lisätä yksilöiden, yhteiskehittämisen ja yhteisen hyvän näkökulmista. Toimintamallin levittäminen on mahdollista sovittamalla syntyneet opit kunnan ja järjestöjen yhteistyöstä ja järjestöjen osaamisen vahvistamisesta paikallisiin tarpeisiin.