Turvasauna | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Försökets teman

OmaishoitoTekoälyTerveysTeknologiaTuotesuunnitteluIot (esineiden internet)AsuminenHyvinvointiSauna

1093 visningar

Försöket är skapat 27.09.2018

Jarmo Tuppurainen

Turvasauna

Idean tarkoituksena on tunnistaa ennakolta saunassa sairaskohtauksen saamassa oleva henkilö, jotta häntä voidaan varoittaa ja pyytää poistumaan saunasta. Jos sairaskohtaus kuitenkin löylyssä yllättää, niin järjestelmä hälyttää apua ja katkaisee kiukaasta virran.

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Viime vuonna saunaan kuoli suomessa 53 ihmistä ja saunassa saatujen sairaskohtausten määrää voi vain arvailla. Yksittäisiä saunomiskertoja on peräti noin 300 miljoonaa joka vuosi. Yli puolet saunakuolemista johtuu siitä, että voimakkaasti päihtynyt kylpijä nukahtaa löylyyn. Tyypillisesti saunaan kuoleva kylpee yksin ja muutenkin sairaskohtaus saunassa on vaarallisin yksin ollessa, kun kanssakylpijät eivät ole paikalla auttamassa ja hälyttämässä apua.

Miten kokeilu toteutetaan?

Saunan lauteisiin asennetaan kiihtyvyysanturi lauteen alapintaan. Kiihtyvyysanturi mittaa saunojan liikkeitä, pulssia ja hengitystä. Jos anturin mittausdatan perusteella havaitaan saunojan tilan menevän huonoon suuntaan tai hän nukahtaa pidemmäksi aikaa, häntä varoitetaan merkkivalolla ja äänikehotteella siirtymään pois löylystä ja tarkkailemaan oloaan. Löylyhuoneen seinän alaosa varustetaan ultraääniantureilla, jotka tunnistavat lattialle kaatuneen ihmisen ja jos kaatunut ei lyhyessä ajassa nouse ylös niin järjestelmä hälyttää apua paikalle.

Vad har hänt under försökets gång?

31.10.2018

Kaikki järjestelmän komponentit ovat tällä hetkellä kaupallisesti saatavilla ja niitä hyödynnetään muissa sovelluksissa. Mainittuja kiihtyvyysantureita käytetään sairaalasängyissä, joissa niillä mitataan esimerkiksi sydämen sykevälivaihteluita ja tehdään nukkujan unianalyysejä. Tällaisen anturin hinta on luokkaa 130 €.

Ultraäänianturit ovat tuttuja esimerkiksi autojen peruutustutkista. Ultraäänianturijärjestelmän hinta on muutamia kymppejä.

Kiihtyvyysanturin virheettömän toiminnan varmistamiseksi on lauteet irrotettava kiinteistä rakenteista esimerkiksi pienillä kumityynyillä ja samalla lauteet varustetaan painoa mittaavilla antureilla, jolloin havaitaan myös täysin eloton lauteella oleva saunoja.

<u>Saunaan tehtävät asennukset:</u>

<u>Ultraäänianturin valvoma lattia:</u>

Järjestelmä voi lähettää hälytyksen suoraan hälytyskeskukseen tai läheisen puhelimeen. Lisäominaisuutena on helposti järjestettävissä puheyhteys saunaan, jotta saunojan tilanne voidaan tarkastaa etänä eikä tarpeettomia käyntejä tule.

Järjestelmä on helppo asentaa niin yhteisessä käytössä (hoitokodit, palvelutalot, kerrostalojen yhteiset saunat) oleviin saunoihin kuin myös asuntokohtaisiin pikkusaunoihin. Asentaminen on helppoa ja järjestelmä hinnaltaan edullinen, arviolta noin 400 €. Järjestelmän kaikki komponentit ovat vähävirtaisia, joten saunaan tarvitsee tuoda vain yksi johdin, tavallinen RJ45 verkkojohto, jota pitkin järjestelmä saa käyttövirran (Power over Ethernet).

<u>Järjestelmän komponentit, havainnekuva:</u>

Jälkiasennuksena järjestelmän asennusaika on 3-4 tuntia.

Järjestelmän etuina on ennaltaehkäisy ja mukavuus. Tarkoituksena on proaktiivisesti pysäyttää syntymässä oleva vaaratilanne eikä reagoida vasta vaaratilanteen jo ollessa päällä. Päihtyneenä nukahtamassa oleva henkilö on helpohko havahduttaa, mutta hänen vaivuttuaan sikeään uneen herättäminen ääni- tai valomerkillä on vaikeaa, jopa mahdotonta. Ihmisen ei tarvitse muuttaa saunomistottumuksiaan vaan järjestelmä mukautuu ongelmattomasti kaikkiin saunomistilanteisiin. Turvarannekkeita ei tarvitse käyttää vaan saunaan voi mennä tavalliseen tapaan. Riskiryhmään kuuluva keski-ikäinen juopunut mies ei missään tapauksessa rannekketta käyttäisi ja turvarannekkeen varassa elävät vanhukset ovat jo niin huonokuntoisia, että saunominen ei heikentyneen terveydentilan vuoksi ole muutenkaan mieluisaa.

Järjestelmä voidaan asentaa myös yksinkertaistettuna jättämällä lauteen kiihtyvyysanturi pois. Tässä tapauksessa järjestelmä tunnistaa liian pitkään saunassa lauteella tai lattialla olevan henkilön ja myös sen, onko saunoja liikkumaton eli tajuton. Ennaltaehkäisevyys kuitenkin jää pois.

Kommentarer
Logga in och kommentera med eget namn
Göm kommentarer