Työmaan siivous- ja navigointirobotti (Kira-Digi kokeilu) | Kokeilunpaikka.fi
3

Kokeilun oppi

-

Försökets teman

764 visningar

Försöket är skapat 27.08.2019

NCC, Palmia, Pulurobotics, Helsingin yliopisto

Työmaan siivous- ja navigointirobotti (Kira-Digi kokeilu)

Projektin tarkoituksena oli tehostaa työmaan siivousta ja pölynhallintaa kustannustehokkaalla tavalla. Isojen hallimaisten tilojen imurointi on aikaa vievää. Tavoitteena oli kehittää työmaaolosuhteissa toimiva keskikokoluokan robotti-imuri. https://aec-business.com/testing-robotic-cleanup-on-a-construction-site/ http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904235794 https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/datatiede/siivousrobotti-opettaa-ohjelmoijia-vastaamaan-tosielaman-tarpeisiin

Lärdomar av försöket

Saavuttiko kokeilu tavoitteensa?

Hankkeessa kehitettiin työmaaolosuhteissa toimiva robotti-imurin prototyyppi. Robotti-imuri kykenee kartoittamaan ja navigoimaan työmaalla oman sensoridatansa avulla. Hankkeen tärkein kehityskohde oli luoda toimivat rajapinnat robottialustan ja käyttöliittymän välille. Jotta robotti-imurin käyttö oli mahdollista, kehitettiin laitteelle myös käyttöliittymän prototyyppi. Kokeilu onnistui, imurointirobottia päästiin testaamaan NCC:n työmailla.

Mitä uutta tietoa kokeilulla saatiin?

Projektista saamamme tulokset ovat hyvin lupaavia tulevaisuuden rakennustyömaan automatisointia ajatellen. Koeajojen perusteella siivousrobotin tuottama työnlaatu on merkittävästi parempaa kuin perinteisesti imuroimalla. Siivousrobotti siivoaa tunnollisesti ja väsymättömästi kaikki sille määrätyt alueet, rakennussiivoojalla saattaa esimerkiksi epähuomiossa jäädä jokin alue imuroimatta tai työ suoritetaan aikataulupaineiden takia liian hätäisesti. Robotiikan avulla siivoustyön kokonaisuusuuden laatua pystytään parantamaan. Siivousrobotin käyttöönotto tuottaa työmaalle myös kustannussäästöjä, mm. parantuneen työturvallisuuden ja tehokkaampien resurssien käytön myötä.

Miten aiot viedä kokeilua tai sen tuloksia eteenpäin?

Pulurobotics jatkaa robottialustan kehittämistä ja pyrkii tuomaan kaupallisen version markkinoille vuoden 2020 aikana. Käytön laajentuminen mahdollistuisi parhaiten soveltuvan palveluntarjoajan myötä, joka tarjoaisi robotteja hyödyntävää siivouspalvelua työmaille.