Ugly Foods ilmastosmoothiekassi | Kokeilunpaikka.fi
1

Kokeilun idea

-

Försökets teman

HävikkiRuokaHiilijalanjälki

1110 visningar

Försöket är skapat 06.03.2019

Ugly Foods ry

Ugly Foods ilmastosmoothiekassi

Ilmastoystävällinen smoothiekassi - ota mukaan ja tee kotona oma herkullinen, ympäristöystävällinen smoothiesi

Miksi tämä kokeilu on tarpeellinen?

Ruokahävikin vähentäminen on yksi helpoimpia tapoja vähentää omaa ilmastokuormaa. Ruoantuotanto aiheuttaa noin kolmanneksen ilmastovaikutuksistamme. Samalla täysin syömäkelpoisen, hävikkiin joutuvan ruoan osuus Suomessakin on vähintään 10-15 % kaikesta tuotetusta ruoasta. Hävikkiin menevän ruoan koko elinkaaren, valmistuksen, pakkaamisen, kuljetuksen ja säilyttämisen ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan. Ruokahävikkiä syntyy koko elintarvikeketjussa aina tuottajalta kuluttajalle asti. Mm. kaupat ovat alkaneet herätä ruokahävikkiin ja tarttuneet erilaisiin toimiin sen vähentämiseksi etenkin hedelmä- ja vihannesosastoilla, joissa hävikkikin on suurta. Selvitetään, onko ko. tuotteelle kysyntää ja millä hinnalla kuluttajat olisivat valmiita hankkimaan smoothiekassia. Tästä voimme laskea, voiko tuotto olla riittävää kattamaan toiminnan kuluja laajemminkin. Haluamme myös selvittää, miten kauppiaat innostuvat palvelusta. Yksi kauppias on ilmaissut kiinnostuksen olla mukana tässä kokeilussa mikäli rahoitus saadaan, mutta laajempi mielenkiinto kauppiaisen keskuudessa tulee selvittää.

Miten kokeilu toteutetaan?

Tarjoamme helppoja ratkaisuja kuluttajille pienentää hiilijalanjälkeään ja hyödyntää hävikkiraaka-aineita. Hävikkiruoka sanana aiheuttaa useille negatiivisia mielikuvia. Lähestymmekin viestinnässä asiaa positiivisen kautta. Tehdään ilmastotekoja, hörpätään ilmastosmoothie, napataan take away - smoothieainekset ja reseptin sisältävä kassi mukaan kotiin viemisiksi. Smoothieraaka-aineita myydään jo nyt kuluttajille pakasteina valmiina sekoituksina. Tuoreena raaka-aineet ovat tietysti ravintoarvoiltaan parempia kuin pakasteet. Smoothiessa esim. hedelmän hassu muoto tai kolhiintunut pinta eivät haittaa. Näin hävikkiuhan alla olevat raaka-aineet ovatkin erinomaisia smoothien raaka-aineita. Ilmastosmoothiekassi onkin varsinainen take away -smoothien kuiva versio. Ilmastosmoothiekassi on helppo ja maukas lisä kuluttajan valintoihin ilmastovaikutustensa ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Smoothiekassiin kerätään yhteistyökumppanikaupassa hävikkiraaka-aineita jotka sopivat kotitekoisen smoothien raaka-aineiksi. Näin saadaan hyödynnettyä mahdollisesti kolhiintuneet/ muista syistä hävikkiuhan alla olevat hedelmät, marjat ja muut raaka-aineet, sekä tarjotaan helppoja ratkaisuja ilmastoystävällisiin tekoihin. Kuluttajien palautteen perusteella selvitetään myös, onko kysyntää esim. eri kokoisille kasseille ja tarvittaessa luodaan erilaisia kasseja. Myös halukkuutta maksaa kotiinkuljetuksesta voidaan pilotoida. Mukaan kassiin sujautetaan myös resepti-ideoita smoothien valmistukseen. Resepti-ideoita tarjotaan myös nettisivuilla ja somessa kampanjan häshtägillä. Kokeilu toteutetaan kevään/kesän 2019 aikana.

Kuka tai ketkä kokeilun toteuttavat?

Kokeilun toteuttaa Ugly Foods ry. Ugly Foods on vuonna 2018 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on toimia kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Ilmastonmuutos, kiertotalous ja ruokahävikki ovat toimintamme keskiössä. Keräämme ja jaamme tietoa ilmastonmuutoksesta, pyrimme hidastamaan ilmastonmuutosta ja lieventämään sen seurauksia, edistämme ruokahävikin pienentämistä sekä hävikkiruoan hyötykäyttöä kaikilla sektoreilla, edistämme etenkin ulkonäkönsä takia usein hävikkiin joutuvien edelleen syömäkelpoisten raaka-aineiden hyödyntämistä sekä edistämme kiertotaloutta. Lisäksi pyrimme vaikuttamaan asenteisiin ja lisäämään tietoisuutta ekologisista vaihtoehdoista ja elämäntavoista, sekä nostamaan hävikkiruoan arvostusta ja yhteiskunnallista statusta.

Mikä on kokeilun kokonaisbudjetti ja miten se jakautuu maksajatahoittain?

Kokeilun budjetti on 5000 eur, joka koostuu materiaalikuluista (kassit, reseptit), henkilöstökuluista sekä logistiikkakuluista. Kokeilulle ei ole muuta rahoitusta. K-kauppias panostaa omaa ja henkilökuntansa aikaa kokeiluun.

Millaista osaamista ja rahoitusta kokeilulla on käytettävissään?

Meillä on hävikkiruokaan liittyvää osaamista ja brändäysosaamista, sekä projektinhallintaosaamista. Keskitymme ilmastovaikutusten pienentämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen positiivisen kautta.